Ghid SEO WordPress pentru incepatori

Imbunatatirea WordPress SEO joaca un rol crucial la sporirea traficului de pe site-ul dvs web. Din pacate majoritatea ghidurilor SEO WordPress sunt mult prea tehnice pentru noii utilizatori. Daca doriti in mod serios sa crestiti traficul pe website-ul dvs, trebuie sa acordati atentie celor mai buni practici. In acest ghid, vom impartasi cele mai de top metode destinate WordPress SEO, care va vor ajuta sa obtineti mai mult traffic organic.

Probabil ati auzit deja de la experti ca WordPress este prietenos cu SEO. Acesta este si motivul pentru care multi oameni aleg platform WordPress pentru a deschide un blog sau un website.

In timp ce WordPress asigura ca codul generat sa urmeze cele mai bune practici SEO, exista mult mai multe lucruri pe care trebuie sa le faceti ca sa maximizati SEO.

Ce este SEO ?

SEO este acronimul pentru Search Engine Optimization si reprezinta strategia utilizata de detinatorii de site-uri web pentru a obtine mai mult trafic, prin rancare inalta in motoarele de cautare.

Cand oamenii cauta pe web despre subiectile despre care ati scris, continutul dvs optimizat va fi afisat printer primele rezultate si veti avea mai multi oameni care dau click pe website-ul dvs.

De ce este SEO important

Motoarele de cautare sunt cele mai mari surse de trafic pentru majoritatea site-urilor web.

Google si alte motoare de cautare utilizeaza algoritme avansate pentru a intelege si a clasa adecvat rezultatele cautarii. Insa aceste algoritme nu sunt perfecte – ele au nevoie de ajutorul dvs pentru a intelege despre ce este continul.

Daca continutul nu este optimizat, atunci motoarele de cautare nu vor sti cum sa creeze un clasament. Cand oamenii cauta subiectele despre care ati scris, pagina dvs web nu va aparea in rezultatile cautarii si veti rata tot traficul.

Este cu adevarat important pentru toti detinatorii de afaceri sa detina un website prietenos cu motoarele de cautare, pentru a putea maximize traficul.

Bazele SEO WordPress

SEO poate deveni foarte tehnic, desi nu ar trebui sa fie. Pur si simplu invatand bazele SEO pentru a optimiza pagina dvs web, va poate oferi o crestere  considerabila a traficului de pe site-ul dvs.

Nu aveti nevoie de cunostinte avansate. Daca utilizati deja WordPress, atunci aveti tot de ce aveti nevoie. Daca nu aveti inca WordPress-ul instalat, puteti arunca o privire la acest articol, ce va poate ghida pas cu pas in vederea instalarii WordPress:

//LINK LA ARTICOL//

Sa incepem optimizarea website-ului dvs.

Verificarea setarilor de vizibilitate

WordPress vine integrat cu o optiune ce poate ascunde website-ul de motoarele de cautare. Scopul acestei optiuni este de a va oferi timp sa lucrati la pagina dvs web inainte de a fi gata pentru publicare.

Oricum, uneori aceasta optiune poate fi accidental activata si poate face site-ul dvs sa nu fie valabil pentru motoarele de cautare.

Daca website-ul dvs nu apare in rezultatele cautarii, atunci primul lucru pe care trebuie sa-l face este sa va asigurati ca optiunea nu este activate.

Accesati zona de administrare site-ului dvs WordPress si vizitati pagina Settings > Reading.

//SCREENSHOT//

Trebuie sa gasiti sectiunea ‘Search Engine Visibility’ sis a va asigurati ca casuta din apropierea ‘Discourage search engines from indexing this site’ nu este bifata.

Nu uitati sa faceti click pe butonul ‘Save Changes’ pentru a pastra modificarile.

Utilizarea in WordPress a URL-urilor structurate prietenos pentru SEO.

URL-uri prietenoase SEO contin cuvinte care explica in mod clar continutul paginii, si sunt usor de citit atat de catre om cat si pentru motoarele de cautare.

Cateva exemple de URL-uri prietenoase SEO sunt:

http://www.cendigi.md/how-to-install-wordpress-plugins

http://www.cendigi.md/wordpress-security

Luati in calcul faptul ca aceste URL-uri pot fi usor citite, iar utilizatorul poate ghici ce vor vedea pe pagina, doar privind URL-ul.

Deci, cum arata un URL ce nu este prietenos cu SEO?

http://www.example.com/?p=14549

http://www.example.com/map/123

Puteti observa ca numerele utilizate in URL nu sunt legate sub nici o forma de continutul paginii is utilizatorul nu poate ghici ce se afle pe pagina, daca privesc URL-ul.

Pentru a modifica structura URL-urilor si a obtine o mai buna pozitionare in rezultatele motoarelor de cautare accesati pagina Settings > Permalinks. Selectati numele postarii, iar apoi faceti click pe ‘Save Changes’ pentru a salva modificarile efectuate.

//SCREENSHOT//

NOTA: Daca website-ul dvs exista mai mult de 6 luni, atunci va rugam sa nu modificati setarile din sectiune Permalink, fara a utilize optiunile cu numer. Daca utilizati Day and Name sau Month and Name, continuati sa utilizati aceasta optiune.

Prin modificarea structurii link-urilor la un site stabilit, veti pierde toata distribuirea sociala media si apare riscul scaderii in clasament SEO.

Daca trebuie sa modificati structura, atunci angajati un profesionist, astfel ca sa poata fi puse la punct redictionarile intr-un mod adecvat. Oricum veti pierde tot distribuirea media pe pagini.

WWW vs non-WWW

Daca ati deschis pagina dvs web nu demult, atunci trebuie sa alegeti daca doriti sa utilizati www (http://www.exemple.com) sau non-www (http://exemple.com) pentru URL-ul site-ului dvs.

Motoarele de cautare le considera doula website-uri diferite, asta inseamna ca trebuie sa elegeti una din cele doua variante.

Va puteti seta preferinta prin vizitarea paginii Settings > General.Adugati forma de URL dorita la campurile ‘WordPress Address’ si ‘Site Address’ .

//SCREENSHOT//

Contrar orice poate cineva spune, din punct de vedere SEO, nu exista nici un avantaj adus de utilizarea unei sau altei forme.

Cel mai bun plugin WordPress SEO

Cea mai buna parte la WordPress este ca exista un plugin pentru orice, iar SEO nu este o exceptie. Exista mii de pluginuri WordPress SEO, ceea ce poate face batai de cap unui incepator cand vine vorba de ales cel mai adecvat.

Alegerea celui mai bun plugin WordPress SEO

Cand vine vorba de alegerea celui mai bun plugin WordPress SEO, cel mai probabil alegerea se va reduce la doua cele mai populare solutii : Yoast SEO sau All In One SEO Pack.

Ambele sunt solutii effective.

Adaugarea XML Sitemaps in WordPress

//SCREENSHOT//

XML Sitemap este un fisier special formatat care listeaza fiecare pagina a site-ului dvs web. Astfel motoarele de cautare pot gasi mult mai usor intreg continutul site-ului dvs.

In timp ce uno XML Sitemap nu mareste locul in clasamentul rezultatelor cautarii, aceasta ajuta motoarele de cautare sa gaseasca paginile mai repede sis a inceapa sa le claseze.

Daca folositi plugin-ul Yoast SEO, atunci acesta va crea in mod automat pentru dvs un XML Sitemap.Pentru a va gasi mapa site-ului, doar accesati URL-ul (sa nu uitati sa inlocuiti example.com cu denumirea propriului domeniu):

http://example.com/sitemap_index.xml

In urmatorul pas, o sa va aratam cum sa transmiteti XML Sitemap la Google.

Adaugarea site-ul dvs la consola de cautare Google

Consola de cautare Google (Google Search Console) cunoscuta ca si Webmaster Tools este un set de unelte oferite detinatorilor de website-uri de catre Google pentru a le da acestora o idee cum este continutul lor vazut de motorul de cautare.

Acesta furnizeaza rapoarte si va ajuta sa intelegeti cum paginile dvs sunt afisate in rezultatele cautarii. Puteti deasemenea sa vedeti termenii folositi de oameni pentru a va gasi website-ul, cum fiecare pagina este afisata ca rezultat a cautarii si cat de des a fost accesata.

Toate aceste informatii va ajuta la care capitol al site-ului trebuie sa aduceti imbunatatiri, pentru a putea planifica continutul intr-un mod strategic.

Google Search Console va poate alerta cand ceva nu este in regula cu pagina dvs web. De exemplu, cand search crawlers :

  • Nu le este permis sa acceseze pagina.
  • Identificat acelasi continut, de pe mai multe pagini.
  • Gasesc resurse restictionate.

Odata ce ati adugat website-ul dvs la Google Search Console, faceti click pe meniul Crawl si selectati Sitemaps.

//SCREENSHOT//

Dupa care trebuie sa dati click pe butonul Add Sitemap.

//SCREENSHOT//

Principala mapa a site-ului este sitemap_index.xml, deci transimeti-o.

Odata ce ati adugat cu success mapa site-ului dvs, va fi setata in asteptare. Google are nevoie de timp pentru a indentifica paginile site-ului dvs. In cateva ore, veti fi capabil sa vedeti niste statuturi despre mapa site-ului dvs. Va fi indicat numarul de link-uri in mapa paginii web, cate au fost indexate, proportia imaginilor si paginilor web, etc.

Va recomandam sa verificati Seach Console, cel putin o data pe luna pentru a observa progresul SEO al website-ului.

Optimizarea postarilor blogului dvs pentru SEO

Adesea incepatorii fac greseala de a crede ca instalarea si activarea plugin-ului de WordPress SEO, este tot de ce este nevoie. SEO este un process continuu cu care trebuie sa lucrati pana vedeti rezultate maxime.

Yoast SEO va permite sa adaugati titlu, descriere si cuvinte cheie la fiecare postare pe blog si pagina. Acesta arata o previzualizare a ce vor vedea utilizatorii cand vor cauta pe Google website-ul dvs.

Va recomandam sa optimizati titlul si descrierea pentru a obtine cat mai multe click-uri.

Cand scrieti o postare pe blog, pur si simplu coborati in jos pe pagina la sectiunea Yoast SEO si profitati de ea.

//SCREENSHOT//

Cele mai bune practice WordPress SEO

Daca veti urma pasii specificati mai sus si folositi cel mai bun plugin WordPress SEO, sunteti cu mult inaintea majoritatii site-urilor.

Oricum, daca doriti niste rezultate mai bune, atunci trebuie sa puneti in aplicare practicile indicate mai jos.

Acestea nu sunt foarte tehnice si nu necesita cunostinte in programare, dar vor face o mare diferenta daca le urmati.

Utilizarea adecvata a categoriilor si etichetelor in WordPress

WordPress va permite sa sortati in categorii si etichete, postarile de pe blogul dvs. Aceasta face mai usoara sortarea continutului in functie de subiect, iar utilizatorii site-ului vor putea gasi mai usor continutul de care au nevoie.

Adesea incepatorii sunt confuzi cand trevuie sa gaseasca cea mai adecvata categorie au eticheta.

Categoriile au rolul de a grupa postarile.

Spre exemplu, pe un blog personal puteti avea categorii ca muzica, mancare, calatorii, etc. Categoriile sunt erarhiale, deci puteti adauga subcategorii.

Pe de alta parte, etichetele sunt niste cuvinte cheie mai specific, care descriu in mod individual continutul unei postari. Spre exemplu, o pastare pe blog de la categoria mancare cu etichetele salata, mic dejun, etc.

Prin utilizarea corespunzatoare a categoriilor si a etichetelor, transformati procesul de navigare a utilizatorilor pe site-ul dvs in unul mult mai simplu. Deasemenea si motoarelor de cautare navigheza mult mai usor pe website-ul dvs.

Transformati internal linking intr-o obisnuinta

//SCREENSHOT//

Motoarele de cautare asociaza fiecarei pagini un scor (autoritatea paginii). Acest scor este tinut secret, astfel ca oamenii sa nu se poata juca cu rezultatele. Oricum, cel mai comun semnal al autoritaii sunt link-urile.

Din acest motiv este important sa puneti link la propriul continut de pe ale blog-uri sau pagini ale dvs.

Este necesar sa transformati interlnk-ul intr-un obicei sis a-l utilizati cand aveti posibilitatea. Daca aveti mai multi autori, atunci create un pre-publish care sa verifice postare si care necesita cel putin 3 interlink-uri la postari de pe alte bloguri.

Aceasta va mari numarul de vizualizari a paginii, va spori timpul pe care utilizatorii il petrec pe website-ul dvs si intr-un final scorul SEO al blogului si paginilor dvs individuale se vor imbunatati.

Optimizarea comentariilor WordPress

Comentariile pot fi un puternic indicator a angajamentului utilizatorilor la site-ul dvs. Utilizatori activi si interesati inseamna mai multe link-uri la website-ul dvs, mai mult trafic si SEO imbunatatit.

Dar trebuie sa va asigurati ca comentarile sunt reale si nu spam. Spammerii trimit comentarii cu link-uri daunatoare care pot afecta sau chiar ruina locul site-ului dvs in clasamentul SEO.

Din acest motiv va recomandam tuturor sa inceapa a folosi Akismet. Acesta este unul din cele doua plugin-uri care vin pre-instalate cu fiecare site WordPress si va ajuta sa combateti comentariile spam.

Daca blogul dvs atrage comentarii originale si lipsite de spam, atunci ar trebui sa fiti mandru de pagina dvs web.

Oricum, prea multe comentarii la o postare poate face pagina sa se incarce mai greu, ceea ce deasemenea afecteaza clasarea SEO a site-ului.

Pentru a pregati stie-ul ca sa poata manevra multe comentarii fara ca serverul sa piarda din viteza, trebuie sa impartiti comentariile in mai multe pagini.

NoFollow pentru link-urile externe in WordPress

//SCREENSHOT//

Dupa cum am mentinat mai sus, link-urile ajuta motoarele de cautare sa decida care pagini sunt mai importante. Cand puneti link-ul la un website, acordati din scorul SEO a site-ului dvs  niste puncte SEO site-ului la care ati pus link. Acest SEO scor este numit ‘link juice’.

Pentru un bun loc in clasament trebuie sa va sigurati ca obtineti mai mult ‘link juice’ de la alte website-uri decat oferiti.

Adaugand atributul ‘nofollow’ la link-urile externe (link-uri la site-urile pe care nu le detineti) instrieste motorul de cautare sa nu urmeze acele link-uri. Asta va ajuta sa salvati ‘link juice’.

Un link normal extern in HTML ar arata:

<a href=”http://example.com”>Example Website</a>

Un link cu atributul nofollow arata asa:

<a href=”http://example.com” rel=”nofollow”>Example Website</a>

Puteti de asemenea sa adaugati ” rel=”nofollow bifand casuta necesar, ca in screenshot-ul de mai sus,  pentru a insera link popup. Aceasta va permite sa adaugati usor nofollow la link-urile externe.

Postarea intreaga vs sumar sau fragment

WordPress arata si link-urile la postarea dvs din un numar de pagini ca home page, categorii, arhive, arhivele ethichetelor, paginile autorului, etc.

In mod implicit, este aratat continutul intregului articol pe toate aceste pagini. Aceasta poate afecta SEO site-ului dvs, deoarece motoarele de cautare pot crede ca este vorba de continut dublicat. Articolele intregi pot face website-ul sa se incarce lent.

Afisarea complete a articolelor oriunde afecteza aspectul paginilor. Spre exemplu, utilizatorii care se aboneaza la RSS-ul dvs, vor putea citi articolul in totalitate fara sa viziteze website-ul dvs.

Cea mai usoara metoda de a rezolva aceasta problema este afisarea unui sumar sau fragment din articol, si nu articolul in totalitate.

Puteti face asta accesand Settings > Reading si selectand summary.

Viteza si securitatea pentru WordPress SEO

Chiar daca ati urmat toate sfaturile WordPress SEO de mai sus, daca site-ul dvs este lent sau este spart de un hacker, locul din clasament al website-ului dvs va primi o lovitura puternica.

In cele ce urmeaza vom indica cum sa preveniti pagina dvs web din a pierde traficul motoarelui de cautare datorita vitezei reduse sau lipsei de securitate.

Optimizarea vitezei si performantei site-ului dvs

Expertii web cred ca utilizatorii decid daca vor sa ramana sau sa plece de pe un website, in doar cateva secunde dup ace viziteaza site-ul.

Asta inseamna ca detinator de website, aveti doar cateva secunde la dispozitie ca sa prezentati continutul si sa intrigati utilizatorul. Nu doriti sa irositi timp pretios, facand vizitatorii sa astepte pana cand pagina dvs web se incarca. Motoarele de cautare ca Google admit ca site-urile rapide au un loc mai mare in clasament ca cele lente.

Optimizarea imaginilor in WordPress pentru SEO

Imaginile sunt mult mai intrigante decat textul, dar ele necesita si mai mult timp ca sa se incarce. Daca nu sunteti atent cu marimea si calitatea imaginii, puteti incetini pagina dvs web.

Trebuie sa va asigurati ca utilizati imagini ce sunt optimizate pentru a se incarca repede.

O alta metoda de a optimiza imagnile dvs pentru motoarele de cautare este sa utilizati titluri si ethichete relevante. Aceste etichete ajuta motoarele de cautare sa inteleaga ce prezinta imagina.

WordPress va permite sa adugati titluri si etichete cand incarcati o imagine.

//SCREENSHOT//

Daca sunteti un fotograf si adaugati numeroase imagini pe site-ul dvs WordPress, atuncitrebuie sa utilizati un plugin pentru galerie.

Noi recomandam Envira Gallery. In urma mai multor teste, am ajuns la concluzia ca acesta este cel mai rapid, fiind in totalitate receptive si prietenos cu SEO, fara sa necesite configurare.

Securitatea si siguranta website-ului dvs

In fiecare saptamana Google blocheaza 20 000 de pagini web cu virusi si 50 000 de phising pages. Cand un site este blocat, nu apare de loc in rezultatele cautarii.

Asta inseamna ca pentru un locbun in clasament securitatea website-ului dvs WordPress este cruciala. Nu doriti ca tot efortul depus la SEO sa se piarda datorita site-ului compromise de catre un hacker.

Nu este dificil mentinerea website-ului dvs sigur. Tot procesul este descries pas cu pas in acest ghid:

//LINK//

Utilizarea SSL/HTTPS

//SCREENSHOT//

SSL (Secure Sockets Layer) este o tehnologie care cripteza conectiune dintre browser-ul utilizatorului si serverul la care este conectat. Aceasta adauga inca un strat de protective la website-ul dvs WordPress.

Site-urile securizate cu SSL sunt indicate de lacatul din bara adresei din browser. Aceasta face pagina dvs web mai de incredere is este necesar in cazul in care detineti un magazine online WordPress///INTERLINK/// si proceseaza informatii sensibile ca detaliile unei plati.

Daca utilizati Bluehost///AFF///,atunci puteti procura un certificate SSL. Daca o sa cumparati certificatul SSL prin intermediul companii de gazduire web de care va serviti, va recomandam sa vizitati ghidul nostrum despre cum sa adaugati SSL si HTTPS in WordPress.

Puteti obtine SSL gratuity cu Let’s Encrypt. Unele companii de gazduire WordPress Siteground///AFF///, Dreamhost///AFFF/// si WPEngine///AFFF/// au inceput deja sa ofere inegrare Let’s Encrypt.

Pentru instructiuni pas cu pas, vizitati ghidul nostrum despre adaugarea SSL gratuity in WordPress cu Let’s Encrypt.(//LINK//)

Speram ca acest articol va ajutat sa invatati cum sa optimizati eficient website-ul dvs pentru SEO. Va recomandam sa implementati cele invatate si ar trebui sa vedeti o sporire considerabila a traficului pe pagina dvs web.

Written by root

Leave a reply